Dobry, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a szczegółowo z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz również charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak równolegle nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym właśnie serem rzadko zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj charakterystyczne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt oraz smak. Oczywiście ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To właśnie dzięki temu ser jest cały czas świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

przepis na prawdziwą włoską pizzę   

Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie stereotypowi ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to artykuły seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa oraz receptura są wpisane na listę produktów chronionych i tradycyjnych.

mozzarella

Skąd wobec tego wziąć kreatywny, rozkoszny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie niemało droższy, niż wyprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w rzeczy samej warto dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.