Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją pić?
Historia kawy zaczyna się przypuszczalnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz wykorzystywali owoce kawowca. Jednak wtenczas nie jedzono jeszcze kawy w takiej postaci, jaką znamy dzisiaj, inaczej pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi ludzie pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie pielęgnowano celowo w konkretnych celach, wyłącznie zbierano z jej naturalnego miejsca powstawania. Wiele wieków później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, w następnej kolejności dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby uzyskać rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. W dzisiejszych czasach większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga gigantycznego trudu. jaką kawę piją Polacy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Toteż też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie szczególnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również należytego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film