Smaczna kuchnia włoska
Chcesz smacznie zjeść? Spośród wielu alternatyw, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń oraz duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to też takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne posiłki włoskie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie da się dodać do tej potrawy. Restaurants in Main Market Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne warzywa, sprawiają, że pasty nie mogą się znudzić.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, tortellini, piada i liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film